Monday, June 23, 2008

Τι κρύβεται πίσω από τη συνεχή άνοδο των τιμών στα είδη διατροφής


Αυτός είναι ο τίτλος ενός εκπληκτικού και άκρως "διαφωτιστικού" άρθρου στο περιοδικό "Τρίτο Μάτι" (τεύχος 161, Μάϊος 2008), του κ. Λεωνίδα Αποσκίτη σχετικά με το γιατί ανεβαίνουν τόσο πολύ οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.

Διαβάζοντας την ανάλυση που κάνει παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο αναγνώστης οδηγείται με σαφήνεια στο μυστικό και σκοτεινό ρόλο των βιοκαυσίμων:

" Ο κόσμος θα ζήσει μια απο τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις εξαιτίας του άπληστου τρόπου εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της ληστρικής συμπεριφοράς του χρηματιστηριακού κεφαλαίου."

" Τριαντα δύο εκατομμύρια απο τα ογδόντα εκατομμύρια του πληθυσμού της Αιγύπτου επιζούν με 1 ευρώ την ημέρα, ενώ ένα εκατομμύριο επιζούν με λιγότερο απο 1€. Η τιμή του μαγειρικού λαδιού έχει αυξηθεί κατά 40% μέσα στον τελευταίο χρόνο..."

" Στην Ιορδανία, που έχει ένα σύγχρονο σύστημα γεωργίας, το κόστος των βασικών ειδών διατροφής έχει αυξηθεί κατα 60% μέσα σε ένα χρόνο..."

" Αυτό που αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε δεν είναι απλώς μια 'στενωπός', αλλά μια παγκόσμια, θεμελιακή κρίση τροφής, τόσο τρομερή, που εξαλείφει κάθε πρόοδο που έγινε τα τελευταία χρόνια σχετικά με την καταπολέμηση των ασθενειών και της πείνας.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την κρίση στην τροφή, όπως οι αλλαγές στο κλίμα και τις συνήθειες διατροφής, η αύξηση στις τιμές πετρελαίου. Όμως ο βασικός λόγος για αυτην τη ραγδαία επιδείνωση είναι η πίεση για την παραγωγή βιοκαυσίμων ως εναλλακτική λύση στους υδρογονάνθρακες. Τα "ενεργειακά φυτά", που καλλιεργούνται στη θέση των σιτηρών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την τροφή των ανθρώπων ή των ζώων, στραγγαλίζουν τα παγκόσμια αποθέματα τροφών. Οι άνθρωποι πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας γι'αυτόν ακριβώς το λόγο: τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν δεσμευθεί γι'αυτά τα ψευτο-οικολογικά προγράμματα."

"Το Μεξικό μπορεί να καλύψει ένα μέρος μόνο απο τις ανάγκες του με την εσωτερική παραγωγή (καλαμποκιού), το υπόλοιπο προέρχεται απο τις ΗΠΑ. Αλλά εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι αγρότες στις ΗΠΑ πωλούν το καλαμπόκι τους σε παραγωγούς βιοκαυσίμων, οι οποίοι δίνουν υψηλότερη τιμή για το προϊόν."

" Η Ουάσιγκτον προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει εναλλακτικές μορφές ενέργειας για να αντικαταστήσει τα πετρέλαια, των οποίων οι πηγές βρίσκονται στις πολιτικά ρευστές, αν όχι εχθρικές, περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βενεζουέλας. Τεράστιες περιοχές των Κολομβιανών τροπικών δασών έχουν αποψιλωθεί για να δημιουργηθούν φυτείες ενεργειακών φυτών.
Οι ντόπιοι χωρικοί ισχυρίζονται ότι παραστρατιωτικές δυνάμεις απο κοινού με τις πολυεθνικές των βιοκαυσίμων, υποχρεώνουν τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τη γη τους, απειλώντας τους με εξόντωση. Επιεκέπτονται μια κοινότητα και λένε στους κτηματίες: "Αν δεν μας πουλήσεις τη γη σου, τότε θα διαπραγματευτούμε με τη χήρα σου". (
Times Online, 03/06/2007)"

" Η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Δάση (
Global Forest Coalition) που απαρτίζεται απο ΜΚΟ, οργανώσεις αυτοχθόνων και κινήματα αγροτών, καλεί σε παγκόσμια αντίδραση στα σχέδια των Επικυρίαρχων για μεγάλης κλίμακας μονοκαλλιέργειες βιοκαυσίμων και γεννετικά μεταλλαγμένων τροφίμων απο την άλλη. Προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά με συνέπειες όπως:

  • περαιτέρω συγκέντρωση της γης
  • ανεργία στις αγροτικές περιοχές
  • καταστροφή των παραδοσιακών πολιτισμών και γλωσσών
  • εκτεταμένη χρήση των αγροχημικών
  • υπερβολική αύξηση των τιμών και πρόκληση πείνας
  • ρύπανση των ποταμών και των λιμνών
  • εκτεταμένη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών με άνευ προηγουμένου κινδύνους (www.energybulletin.net)

Οι banksters έχουν κάνει καλά τη δουλεία τους. Κατέχουν σχεδόν τα πάντα, ενώ οι πολίτες του κόσμου είναι χρεωμένοι όσο δεν παίρνει. Θέλουν να φτάσουν εκεί που δεν θα υπάρχει επιστροφή. Να μην υπάρχουν αποταμιεύσεις για να αρπάξουν. Ούτε άλλη γη να πάρουν.
Οπότε τι θα γίνει; Μήπως τελικά θα καταλήξουμε στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα (ΓΜΤ) ως "λύση" στην πείνα; Μα πίσω απο όλα αυτά δεν βρίσκοντα τα ίδια πολυεθνικά συγκροτήματα και οι ίδιοι άνθρωποι;
Γι αυτο, ας ξεκινήσει με αυτές τις πολιτικές και οικονομικές μεταλλαγές η εξόντωση των μαζών και φέρτε τις πολυεθνικές τροφίμων να τους σώσουν....Τα μεταλλαγμένα (ΓΜΤ) θα θρέψουν όλες τις χώρες του Τρίτου Κόσμου."

Αυτα και άλλα πολλά συνταρακτικά στοιχεία διάβασα στο άρθρο του κ. Αποσκίτη ο οποίος λογικά θα πρέπει να το είχε γράψει τον Απρίλιο (ίσως και πριν τον Απρίλιο, αφού δημοσιεύτηκε στο τευχος Μαϊου 2008).

Πριν λίγες μέρες στο φύλο του Ελεύθερου Τύπου (Παρασκευή 20/6/2008), διάβασα ένα μικρό άρθρο - απο αυτα που συνήθως περνούν απαρατήρητα - με τίτλο "Στροφη στα μεταλλαγμένα;" και αμέσως μου θύμισε το άρθρο του κου. Αποσκίτη. Λέει λοιπόν το άρθρο αυτό:
" Το ενδεχόμενο να επιτρέψει την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση. Η εκτόξευση των τιμών των τροφίμων στις χώρες της Δύσης και οι τραγικές ελλείψεις τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες δημιουργούν πιέσεις για την αντιμετώπιση της επισιτιστικης κρίσης, παρότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιμένουν οτι εγκυμονούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία κια για το περιβάλλον. Την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Περιβάλοντος Φιλ Γούλας συναντήθηκε με τα μέλη του Συμβουλίου Αγροτικής Βιοτεχνολογίας (σημ. δική μου: οχι όμως και με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ίδιο τραπέζι...) που απαρτίζεται από εκπροσώπους βιοτεχνολογικών εταιρειών. Το 2004 όταν είχε ξανατεθεί το θέμα των μεταλλαγμένων, οι κυβέρνηση Μπλέρ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επιστημονίκα στοιχεία τα οποία να διακαιολογούν την πλήρη απαγόρευσή τους."

Τα συμπεράσματα δικά σας...

No comments:

Blog Archive